Gymnasieval Stockholm


För dig som skall välja gymnasium är det viktigt att känna till vilka gymnasium i Stockholm som har högst medelbetyg bland sina elever och som betraktas som de bästa valen.

Du som väljer att gå på ett gymnasium som lockar till sig studiemotiverade elever ökar ofta dina chanser att hamna i en klass där fokus ligger på kamratskap, studiemotivation och resultat. Det kan vara stor skillnad på ordning och reda i klassrummen mellan olika gymnasieskolor i Stockholm.

Genom att välja ett gymnasium som lockar till sig studiemotiverade elever ökar du dina chanser att hamna i en lugn och stabil klass som ger dig goda förutsättningar att lära dig för framtiden och få goda betyg. Idag kämpar tvärtom många skolor i Stockholm med stök och oordning i klassrummen och omfattande problem med kunskaperna i klassrummen.

Ditt gymnasieval är ett av de viktigaste valen du kommer att göra i livet. Inte bara behöver du välja vilken linje du vill gå, ett ännu större val är alltså vilket gymnasium du skall studera vid. Många väljer idag aktivt bort det gymnasium som geografiskt ligger närmast dem till förmån för ett gymnasium som ligger lite längre bort men som i gengäld kanske har både bättre betyg och rykte.

För att underlätta för dig att välja rätt gymnasium har vi valt att publicera en guide över hur gymnasievalet i Stockholm rent tekniskt går till när du skall välja skola, och en guide till hur du kan besluta dig för vilken skola som skall vara ditt förstahandsval.


Ranking av gymnasium i Stockholm

Att ranka gymnasieskolor mot varandra är inte helt enkelt. Det är svårt att hitta en enskild parameter som ger en rättvis bild av dina möjligheter på olika gymnasier.

I brist på annat är den idag bästa faktorn för att mäta en gymnasieskolas framgång att titta på slutbetygen för dess studenter i årskurs 3. Det är detta betyg som avgör möjligheten att komma in på Stockholms högskolor och universitet.

Idag finns det två gymnasium i Stockholm som särskilt utmärker sig när det gäller slutbetyg för sina elever: Viktor Rydbergs Gymnasium och Kungsholmens Gymnasium.

Viktor Rydbergs Gymnasium (hemsida: www.vrg.se) drivs av stiftelsen Viktor Rydbergs skolor och har 3 gymnasium i Stockholm. Särskilt attraktiva är deras gymnasium på Odenplan och Djursholm. Här snittar eleverna stabila eller strax över 18 poäng som snitt i slutbetyg i årskurs 3 vilket är bland landets bästa resultat.

Onekligen lockar Viktor Rydbergs Gymnasium till sig de allra bästa eleverna i Stockholm, på gymnasiet på Odenplan kommer eleverna från hela 50 olika grundskolor runt om i Stockholm vilket innebär att det är såväl de bästa eleverna som antas till och som tar studentexamensom vid Viktor Rydbergs Gymnasium.

Viktor Rydbergs Gymnasium är känt för utmärkta utbildningar inom naturvetenskap och samhällsprogram. Många av deras studenter går vidare till läkarprogrammet, KTH eller Handelshögskolan efter studentexamen.

I tätt konkurrens om titeln som Stockholms bästa gymnasium återfinns Kungsholmens Gymnasium som snittar stabila 18 poäng i slutbetyg bland sina studenter. Detta gymnasium erbjuder högklassig utbildning inom såväl musik och estetisk verksamhet såväl som inom naturvetenskap och samhällsvetenskap.
Gymnasieantagningen Stockholm

När du väl bestämt dig för vid vilket gymnasium du vill läsa på och vid vilket program kan du logga in på Gymnasieantagningen i Stockholm och göra ditt val.

Är du elev i årskurs 9 i Stockholm får du i januari ett brev med lösenord till www.gyantagningen.se som är den hemsida som du gör ditt gymnasieval på. Du måste göra din ansökan innan den 15e februari.

I din ansökan skall du rangordna de gymnasium och program du helst vill gå. Du skall alltså välja förstahandsval, andrahandsval och så vidare. Om dina betyg inte räcker för ditt förstahandsval så kanske du istället antas till ditt andrahans- eller tredjehandsval.

Efter att du via internet gjort din ansökan så måste du skriva ut den på papper och skriva under med din namnteckning. Papperskopian måste du sedan lämna till din studie- och yrkesvägledare på din nuvarande skola.

Den 20e april varje år redovisas den preliminära antagningsstatistiken som du kan ta del av genom att logga in på hemsidan. Den 29e juli fastslås den slutgiltiga antagningen.